WathneStudio

København, 2015. En rask avgjørelse og en flybillett førte til et avgjørende møte med Røros. Livets små tilfeldigheter, og en god porsjon kjærlighet, ville ha det til at de første byggesteinene for Wathne Studio ble lagt her. Ut kom et liv og virke i den vakre gruvebyen på fjellet.

Wathne Studio har verksted i HÅGs gamle møbelfabrikk – en industribygning ved jernbanen på Røros. I verkstedet finnes et laboratorium for glasurer, to keramikkovner, dreieskiver og leire, utallige håndverktøy, hyller med design- og fagbøker og et fantastisk lager med materialer.

Her spirer og gror en daglig håndverksproduksjon av keramiske bruksting, som bygger på tradisjonshåndverk og design. Det er mellom designprosesser og gamle keramiske teknikker det spennende skjer. De to forenes og skaper nye keramiske overflater og fortellinger.

Naturens råvarer

Naturens råvarer

Produksjonen hos Wathne Studio går i et årshjul. Om sommeren samles og hentes det materialer inn fra fjell, skog og sjø, som legges til tørk og brennes. Når høsten kommer, knuses, siktes og renses råmaterialene. Disse blir så brukt til utvikling av nye glasurer, som får liv gjennom produksjonen vinter og vår. Når snøen smelter på Røros i april starter prosessen om igjen.

Det golde landskapet og den barske naturen i verdensarven Røros vitner om 300 års historisk gruvedrift. I dag er dette et materialparadis for Wathne Studio.

Wathne Studio

Sissel Wathne

Jeg er oppvokst i Danmark, i den lille fiskerbyen Gilleleje, med en dansk mor og norsk far. I 2015 flyttet jeg til verdensarven og bergstaden Røros – en liten fjellby preget av flere hundre år med gruvedrift. Naturen på Røros er blitt min arbeidsplass og sammen med de menneskene jeg har truffet her, har gode samarbeid og fine prosjekter vokst fram.

Med en mormor som er keramiker, startet mitt forhold til leire tidlig i barndommen. Flere års erfaring med håndverket førte meg til en bachelor på KADK, Glas og Keramikskolen på Bornholm, og en master på Royal College of Art i London.

Jeg drives konstant av en lidenskap for faget mitt og materialene, og en stadig større kjærlighet til hverdagen – det jordnære og det enkle. Mitt håp er at hverdagslige bruksting skal være med på å skape små, men betydningsfulle øyeblikk i ditt liv.